TV-TAS, Wad n TOCHT! ??

De derde editie van ons pareltje: Den TV-TAS downwinder. Een onbeschrijfelijk avontuur wat niet in woorden valt uit te leggen, maar we gaan het toch proberen.

De aanloop naar een TV-TAS evenement is altijd spannend, hoe gaat de wind vallen? Wat doet het weer? Hoe worden de condities? Voor het succes van deze tocht zijn condities alles bepalend. Namelijk een zuivere WNW 5-6 bft. Eerst waren de voorspellingen voor afgelopen dinsdag en woensdag perfect, beide dagen 5bft west. Een dag voor vertrek viel de wind toch veel noordelijker uit dan verwacht waardoor je bij Texel aan de wind moet varen met hoge golven en 5-6bft is deze upwinder een echte uitdaging. Gelukkig zag de wind er voor donderdag ook goed uit dus is er gekozen om de downwinder een dag op te schuiven. Naarmate we dichterbij de start kwamen werden de voorspellingen minder voor de donderdag en was het fingers crossed ? dat de wind goed zou vallen.

De teerling was geworpen. Woensdag ochtend starten met een club van 25 enthousiaste kiters! Rond half 10 werd iedereen verzameld op de parkeerplaats in Julianadorp en met de laatste briefing vlogen we het water op! Heerlijke wind die de hele dag alleen maar toe zou nemen. Met onze koers de Noordzee op gingen we ervandoor en kwamen al gauw op Texel aan. Met hoog water stonden hier heerlijke golven om volgas over te springen of lekker uit te varen met je waveboard. Je hoefde alleen maar te bukken en je zat al in de tube 🙂
Met een kleine pauze op de Slufter zijn we doorgevaren naar de eerste oversteek richting Vlieland. De Vliehors is een gigantische zandplaat en hier vonden we wederom geweldige condities! Wave after wave, turn after turn! In de late middag kwamen we aan in het @badhuys voor een heerlijke lunch! Daarna stond ons nog 1 opgave te wachten, een mooie crossing maken naar Terschelling! Een geweldige oversteek waarbij je enkele zandplaten passeert en je vaart door een adembenemende natuur. Op West aan Zee stond de bus voor ons klaar en werden we naar het hotel gebracht in West terschelling waar we heerlijk hebben gegeten en de verhalen van de dag werden verteld.

Dag 2

Aangekomen bij dag 2 hoopte iedereen dat de wind harder was dan de voorspelde 16 knopen. Op het strand aangekomen waaide het goed (18 knopen) en zijn we met grote maten ervandoor gevlogen. Bij Terschelling liggen geen strekdammen en heb je mooie vlakke poeltjes waar je op hoge snelheid langs kunt vliegen. Binnen no time waren we op het einde van Terschelling waar een pinguin en een aantal vogelspotters op ons stonden te wachten. De vogelspotters overnachten op de Boschplaat en bevestigden aan ons dat het geen pinguins maar zeekoeten waren. Na een soepele oversteek naar Ameland was de wind nog steeds goed en hadden we met de groep een mooie snelheid te pakken. Aangekomen bij strand tent Sjoerd was dit ons laatste exit punt om te beslissen of we de lange oversteek naar Schier kunnen maken. De wind was goed, voorspellingen steady, iedereen was nog fit en vol energie en met nog 25 km te gaan roken we onze kans om voor de TV-TA….S te gaan. Op het uiteinde van Ameland hadden we een laatste stop/briefing voor de oversteek. Er stonden wat buien voorspeld maar het zicht bleef goed en de wind stond aan toen we vertrokken. Eenmaal aan de oversteek begonnen merk je meteen dat je in een zeegat zit. Een bumpy ride met golven van alle kanten. Toen we halverwege waren werd de wind steeds minder en door de stroming die opkomend was werden we sterk de Waddenzee opgegedrukt. Doordat de wind steeds minder werd moesten we een pitstop maken op een zandplaat midden tussen Ameland en Schier. Vanaf de zandplaat was het nog enkele kilometers tot aan Schiermonnikoog en heeft de voorste club besloten om hem af te maken met de wind die er nog was (de wind was afgezwakt naar 10-13 knopen). Toen ik achterom keek zag ik 2 kites op het water liggen die hem niet meer konden relaunchen. Aangekomen op Schier hebben we voor de zekerheid onze vrienden bij de KNRM Schier gebeld en er werd al snel besloten om uit te varen. Een deel van de groep is op de zandplaat gebleven omdat de wind minimaal was en bij de 2 kiters die op het water lagen werd hun geduld beproefd. Binnen no-time arriveerden de Redders in nood en plukten de overgebleven kiters van het water en brachten iedereen veilig naar Lauwersoog.

Ondertussen was op Schiermonnikoog de wind weer aan en hebben we de laatste kilometer gevaren naar Paal 3 om met de rest van de groep de downwinder te finishen.

Safety

Tijdens een TV-tas downwinder gebeurt er zoveel dat je ook zeker een tijdje nodig hebt om het allemaal te verwerken. Vandaag zijn wij bezig met hoe had het voorkomen kunnen worden en lopen de evluaties om de tocht voor de volgende keer nog beter en veiliger te krijgen. Helaas is het risico er altijd dat de wind je op het moment dat je hem het hardst nodig hebt, in de steek laat…

En juist daarom is het zo enorm belangrijk dat elke kiter, maar ook elke watersporter lid is van de KNRM. Het kost je nog geen € 25 / jaar en daarmee help je de mannen al enorm! Met onze tocht is ook een mooi bedrag opgehaald voor dit fantastische goede doel en wij hopen dat we de KNRM nooit meer nodig zullen hebben maar een ontzettend fijn gevoel dat ze altijd voor ons klaar staan! ???