Hoe onderhoud ik mijn kitegear?

Wij krijgen vaak de vragen over hoe onderhoud in mijn kite het beste. Hierbij is één van de vragen of na het gebruik in zout water, de kite afgespoeld dient te worden.

Om gelijk een onderscheid te maken tussen zout en zoet water is het van belang te weten wat er bij beide gebeurt.

Zout water zal na enige tijd conserveren, dit betekent dus dat het niet zal schimmelen. Zoet water daarentegen zal gaan schimmelen, dit wordt ook wel het weer er in krijgen genoemd. Hieruit kun je dus de conclusie trekken dat het beter is om je kite met zout dan zoet water in de kitetas te laten.

Voorbeeld: Je bent wezen kiten op de Noordzee. Na het kiten laat je je kite op het strand drogen, vervolgens ga je naar huis. Thuis vind je het een goed idee om je kite aftespoelen, waarna je hem even laat drogen. Omdat je die avond uit eten gaat berg je je kite nog niet helemaal droog weer op.

Voor jouw gevoel heb je nu je kite goed onderhouden, maar in theorie kan het zijn dat je kite nu vochtig een week lang de kans krijgt om zich lekker helemaal te bedekken met schimmel. Nu zal dit mee vallen met enkel een week, maar je kunt begrijpen dat als je je kite opruimt je nooit helemaal zeker weet wanneer je die weer gaat pakken.

 Conclusie

Om je kite goed te onderhouden is het van groot belang dat je deze droog weg legt. Dit zal ervoor zorgen dat je kite nooit beschimmeld kan raken. Mocht het toch het geval zijn dat je je kite niet droog weg kunt leggen is het minder schadelijk met zout water dan zoet.

Indien je de kite wel nat weg legt zorg er dan voor dat je de kitetas niet helemaal afsluit. Nog beter zou zijn dat je de kite uitlegt zodat hij rustig kan drogen.

Mocht je nog andere vragen of zelfs tips voor ons hebben neem dan contact met ons op.